Firmele mari au gasit portita sa incaseze ajutoare de minimis, sustin consultantii

Micsoreaza fontul  Font normal  Mareste fontul 

Firmele mari, care teoretic nu pot accesa ajutoarele de minimis destinate IMM-urilor, au gasit o portita legala pentru a beneficia de aceste fonduri.

Desi ministrul pentru mediu de afaceri si IMM-uri Maria Grapini sustine ca acest lucru nu este posibil, consultantii contactati de Finantare.ro o contrazic si spun ca, mai mult, acest lucru se intampla deja.

Trucul este mai vechi si presupune folosirea unor firme “legate”: practic, o firma-mama care se incadreaza la categoria “intreprinderi mari” infiinteaza sau cumpara firme mai mici deja infiintate, carora le transfera utilajele si angajatii, apoi le trimit sa obtina ajutoare de minmis. Cel care a atras pentru prima data atentia asupra acestei vulnerabilitati a fost Radu Onofrei, presedintele Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Afirmatiile acestuia sunt intarite si de alti specialisti, care indica inclusiv “portita legala” existenta in Ghidul Solicitantului.

“Am citit cu surprindere declaratiile doamnei Grapini, potrivit careia intreprinderile legatenu ar fi eligibile. Or, este suficient sa citim Ghidul solicitantilor, unde printre documente ce trebuie sa insoteasca solicitarea de Finantare gasim si “Calculul pentru intreprinderile partenere si legate”. Vedem ca solicitanti eligibili pot fi si firmele legate sau partenere, in situatia in care cifrele (CA, active, numarul de angajati, cumulate) se incadreaza in criteriile de “microintreprindere”, a declarat pentru Finantare.ro Viorica Muresan de la For Best Consulting.

Alti consultanti spun ca nici conditia ca firma solicitanta sa fiinteze de dinainte de 2012 nu este o piedica pentru cei care vor sa “fenteze” schema de minimis. “O firma mare putea lejer sa achizitioneze o firma cu bilant depus pe 2012 si care indeplineste conditiile de punctaj maxim, iar ca asociat sa foloseasca o persoana interpusa, astfel incat sa nu devina firma legata. Este la mintea cocosului”, a subliniat Liviu, unul dintre cititorii Finantare.ro, la sectiunea comentarii.

Presedintele ACRAFE avertizeaza ca aceasta practica poate pune in pericol intreaga schema de minimis.“Daca aceasta practica se extinde, atunci se pierde sensul acestui program, care vizeaza dezvoltarea economica si cresterea numarului de angajati”, a subliniat Radu Onofrei.

La ultima sesiune pentru ajutoare de minimis, derulata de AIPPIMM, s-au inscris 7.138 de firme solicitante.

Vrei sa-ti maximizezi sansele pentru a primi ajutoare de minimis? Apeleaza la un consultant specializat!

 

http://www.finantare.ro/firmele-mari-au-gasit-portita-sa-incaseze-ajutoare-de-minimis-sustin-consultantii.html

 
 
 
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA