Prezentare proiect Innovation Ecosystems for VET ( Ecosisteme inovative in VET)

Micsoreaza fontul  Font normal  Mareste fontul 

Prezentare proiect  Innovation Ecosystems for  VET ( Ecosisteme inovative in VET)

Informatii despre proiect:

 

Exista o multitudine de cercetari si rapoarte care evidentiaza necesitatea de a aduce lumea de educatie mai aproape de lumea muncii si pentru a face sistemul actual de formarea profesionala  mai receptiv la nevoile pietei locurilor de munca . Lipsa de calificare, nepotriviri de competente , somajul  sunt caracteristici comune ale pietei europene a muncii .

Obiectivul proiectului este de a defini si pilota un ecosistem de inovare pentru formarea profesionala bazat pe un set convenit de elemente si principii comune care pot fi aplicate ca un cadru pentru inovare in statele membre . Functia acestui ecosistem ar trebui sa fie pentru a sprijini identificarea, testarea , dezvoltarea si evaluarea unor noi abordari inovatoare in domeniul VET care au potential.. Sustinerea unei economii de inovare inseamna evolutie, adaptarea si reinventarea de a crea si utiliza idei si informatii noi in ambele produse si servicii educationale existente si noi.

Coordonatorul proiectului este Louth and Meath Education and Training Board (LMETB) din Irlanda. Ceilalti parteneri sunt: Centre for the Advancement of Research and Development in Educational Technology (CARDET) din Cipru, Municipality of Lousada din Portugalia, Meath Community Rural and Social Development Partnership Limited (MCRSDP) din Irlanda, Asociatia Oamenilor de Afaceri Arges (AOA Arges) din Romania, Innoventum Oy din Finlanda, Universitatea din Pitesti din Romania, Conselho Empesarial do Temega e Sousa din Portugalia, European University Cyprus (EUC) din Cipru si Future In perspective Limited (FIPL) din Irlanda.

Ce intelegem prin inovatie?

 Asian Development Bank (2011) defineste „inovatia” ca fiind oricare dintre urmatoarele: un proces sau o tehnologie total noua, unica si scalabila pentru solutionarea unei probleme; aplicarea cunostintelor existente in moduri noi pentru a solutiona probleme; un rafinament incremental (in continua crestere). Parteneriatele cunoasterii pot crea un mediu propice pentru aparitia inovarii, prin procesul constant de explorare a ideilor si tendintelor noi, combinat cu interactiuni personale planificate, proiectate pentru a pune la incercare si a provoca; acest proces reprezinta o parte cheie a modului de operare (modus operandi) al Parteneriatelor pentru Cunoastere ale Factorilor Interesati (Multi-Stakeholders Partnerships - MSKP).

 

In Romania AOA AG lucreaza in parteneriat cu Universitatea din Pitesti.

In acest sens cei doi parteneri din Romania trebuie sa dezvolte parteneriate formate din reprezentanti ai firmelor, organizatiilor de formare profesionala si educatie.

In cadrul proiectului au fost creat Parteneriatul Factorilor Interesati (MSKP), un grup de lucru format din reprezentanti ai AJOFM Arges, JSJ Arges, AJPIS Arges,  Universitatea din Pitesti, Casa Corpului Didactic, AOA AG,  Autoritatea Nationala pentru Calificari, ONG-uri (ADES, GIE, ADAPT, UGIR, ADAF) cu aproximativ 30 de reprezentanti.

Grupul de lucru va avea 4 intalniri pe an, urmand sa dezbata produsele dezvoltate in proiect

Grupul de lucru va:

       Identifica nevoile locale si lacunele de cunostinte in formarea profesionala

       Identifica posibile inovatii in formarea profesionala

       Identifica inovatii in formarea profesionala ce au fost implementate

       Creeaza un cadru general ce permite implementarea de masuri inovative in formarea profesionala, dar si metode inovative de predare

       Sa acorde sfaturi, cu privire la dezvoltarea si implementarea curriculei de intraprenoriat

       Sa creeze un cadru care sa permita o crestere mai mare a inovatiei in sistemul VET si sa puna un accent marit pe inovatie prin furnizarea VET. In mod special, MSKP va crea un cadru si va pilota implementarea unui mod mai flexibil al furnizarii VET (formare profesionala), ca de exemplu lucrari de tip SKUNK works (a se vedea mai jos). Nota: SKUNK works = proiecte de cercetare si dezvoltare pentru inovare radicala (Programe de Dezvoltare Avansata)

       Intraprenoriatul este un concept care incepe sa prinda viata si care ofera un nou context de manifestare a potentialului angajatilor, prin implicarea acestora in identificarea oportunitatilor pietei, in activitatile directe de inovare si creare a unor valori recunoscute de piata.

       Reteaua propusa a factorilor interesati va lucra pentru a defini in mod proactiv nevoile si prioritatile VET viitoare, care sa stimuleze cresterea economica si a locurilor de munca.

       In cadrul proiectului partenerii vor dezvolta o lucrare prezentand modalitati de implementare a intraprenoriatului

       Grupul Factorilor Interesati (MSKP) va ajuta la stabilirea cadrului informal de implementare intraprenoriatului

       Intraprenoriatul este un mod de organizare care permite angajatilor sa-si exprime potentialul creativ, beneficiind de libertate de actiune si de o marja de manevra suficient de larga.

 

Acest ecosistem asigura sprijin pentru identificarea, testarea , dezvoltarea si evaluarea unor noi abordari inovatoare in domeniul VET.

Proiectul are perioada de implementare 24  de luni.

 

 

 
 
 
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA
  • POZA